» Uncategorized

August 4th, 2010

Shanghai

In timpul Conferintei Internationale Elle care, asa cum va spuneam, s-a petrecut la Shanghai am avut posibilitatea la un moment dat, adica in singura zi libera,  sa alegem intre doua excursii: un tur al orasului sau o vizita la Expozitia Internationala.

Pentru ca nu ma aflam pentru prima oara la Shanghai am ales, evident, vizita la Expo.

Nu mai fusesem niciodata la o Expozitie Internationala asa incit curiozitatea era la cote destul de mari.

Echipa Elle China ne organizaze un tratament VIP deci nu mai era nevoie sa stam la cozile kilometrice (la propriu) din fata pavilioanelor…

Chinezii inventivi vindeau la tot coltul scaune pliante, minuscule ce-i drept, pe care doar un chinez slabut putea sa incapa, astfel ca asteptatul la coada sa nu fie atit de obositor…

Un alt aspect care iti facea viata complicata era caldura.  Dar si umiditatea…asa ca, daca adaugai si  statul la coada, trebuia sa fii realmente temerar ca sa te poti incumeta la o astfel de incursiune.

Dar chinezii nu pareau afectati de aceste aspecte si defilau in expozitie in numar de mii.

Pentru ca eram un grup organizat iar timpul era limitat, ni s-a spus ca singurele pavilione pe care putem sa le vizitam sint: Spania, Italia si Franta.

M-au impresionat toate trei, fiecare fiind conceput in mod diferit.

Italia “a aratat” o multitudine de lucruri interesante, poate prea multe elemente, ceea ce a dat putin senzatia de bazar, au trecut de la haine si masini la constructia de automobile si mincare, de la concerte simfonice la spaghete si uleiuri… in timp ce Franta s-a aflat la polul opus, pavilionul fiind construit intr-un mod extrem de minimalist in care “povestea tarii” era expusa exclusiv prin filme video proiectate pe niste ecrane enorme dispuse de -a lungul unor incaperi minimaliste dar foarte stylish.

Pavilionul Spaniei a fost un spectacol in sine, animatia video, proiectiile 3 D, papusa gigantica realizata atit de real de parea umana au concurat la factorul WOW.

Imi venea sa pling de ciuda pentru ca vedeam in zare pavilionul romanesc iar eu nu aveam cum sa ma desprind din rind si sa fug :)

Am aflat apoi ca Marul Romaniei adapostea un decor saracacios, cu citeva ulcele puse pe pereti, niste termopane urite…Iar cind am auzit ca si de data aceasta accentul a cazut pe dansurile folclorice, calusari si mincare romaneasca.. mi-a trecut toata supararea ca am ajuns pina la Shanghai dar nu am vazut  pavilionul Romaniei!

Cristina Gaspar says:

Ce fain ca te-ai nimerit la Shanghai chiar in acest an! Am tot vazut reportaje la TV si mi-ar fi placut si mie sa merg la o astfel de expozitie, unde fiecare tara ar trebui sa-si prezinte ceea ce are mai ofertant. In ceea ce priveste pavilionul Romaniei chiar nu cred ca ai pierdut nimic, cred ca o sa fiu uimita cand o sa aflu ca pt. promovarea Romaniei chiar s-au cheltuit bani cu folos. Din nou a iesit un scandal imens in ceea ce priveste brand-ul de tara, nu pot sa inteleg de ce nu se pate face ceva frumos si interesant daca tot sunt alocati atat de multi bani.
Pe de alte parte nu de mirare ca erau asemenea cozi pt. ca ei sunt realmente foarte multi :) si probabil obisnuiti cu cozile :) .

andreea says:

@cristina wow! probabil asa ai spune si despre romanii de pe vremea comunismului: sunt obisnuiti cu cozile, cu foamea si cu intunericul. trist…

irene says:

Am fost eu la pavilionul romaniei de la expo, este sub orice critica, mai rau decat iti poti imagina, 2 ulcele si niste fotografii care nici macar nu au un titlu sau ceva sa indice numele monumentului sau macar orasul…jalnic, iar de dansuri trationale si din astea…eu am nimerit la ceva reprezentatie cu new york, new your si alte chestii “foarte reprezentative”, iar despre mancare cand vezi cine o prepara iti cam trece pofta…

din toate pavilioanele pe care le-am vazut, vreo 10-12 la numar al nostru era cel ami jalnic, si republica moldova avea ceva mai cu cap.

Daca se duce cineva recomand cu caldura chile si canada si cehia…

Cristina Gaspar says:

@andreea:Imi pare rau daca s-a inteles tocmai pe dos, ii compatimeam pt. faptul ca sunt multi ca si populatie si de aceea sunt cozi mari mereu.

Nume *

Mail *

http://